Landescape

‘LandEscape’, samostalna multimedijalna izložba Demirela Pašalića i Azre Svedružić, otvorena je 05.10.2023. u Lađi X, Art radionice Lazareti u Dubrovniku, i može se posjetiti do 25.10.2023. od ponedeljka do petka 12-19 sati.

Artists statement:
‘LandEscape’ je krajolik koji nam izmiče, Mediteran hrastovih šuma kakvog više ne znamo, Mediteran koji nestaje pod vatrom i betonom. ‘LandEscape’ je i svako dubrovačko stablo, taj najstariji stanovnik grada koji još uvijek stoji raskošan dok nevidljiv izmiče ‘napretku’, zasad. Između stijene i mora – palma, naranča, hrast, platana, čempres, bor. Te žive skulpture, ta rastuća djela, nose svu težinu suvremenog procjepa između kulture i prirode. A stablo je veza između olovke i papira, stablo utjelovljuje misao u zapis, bez stabla nema knjige, bez šuma ne bi bilo knjižnica. ‘LandEscape’ traži dijalog o tome kako gledamo i što vidimo, razgovor o pejzažu kao estetskom pojmu usko vezanom uz etičku valorizaciju percepcije, ali i o odnosu prema prirodi, i o zasad utopijskoj želji za odmakom od eksploatacije i komodifikacije, komercijalizacije i destrukcije.

Služeći se metodama umjetničkog istraživanja, practise-as-research, promatranja, dokumentiranja, kroz dvije dubrovačke rezidencije oblikovali smo narativ i motive za izložbu ‘LandEscape’ u fotografijama, videu i instalacijama. Stvorili smo radove kojima smo mapirali osjećaj mjesta i vremena grada i njegovog okoliša, osjećaj očekivanja, ali i nestajanja. Nema ništa pastelno u tom otkriću jer fantastični vidikovci i vizure se množe kako se prirodi prostor oduzima. Ništa od romantične ikonografije iz turističkih vodiča i razglednica. Mi svjesno napuštamo sliku koja služi zavaravanju, krivotvorenju, ideji iluzorne pastorale, propagandi, konvenciji tradicionalnog pejzaža, ali i svođenju prirode na svrhu, resurs, kapital. ‘Banket aranžman’ je ‘The view’, ‘The sunset’, ‘The sea’, ‘The LandEscape’, cjeline kojima oblikujemo postav izložbe, kojima otvaramo pitanje reinterpretacije baštine, pejzaža, zaštite prirode od ljudi.

‘LandEscape’ je slijedeća faza u našem artivističkom, ekološkom, mutimedijalnom, interdisciplinarnom i istraživačkom projektu ‘Slušaj šume!’ kojeg razvijamo od 2019. kroz niz izložbi i programa. Projekt smo započeli rečenicom i jasnim stavom: deforestacija je bio-politički krajolik. Pejzaž pohlepe guta sve. Stoga naš angažiran umjetnički rad nastaje kao reakcija na devastaciju ekosustava kako na lokalnoj razini područja na kojem živimo, lokaliteta koje istražujemo i umjetnički obrađujemo, ali i kao reakcija na opći, globalni problem. Svakom novom izložbom temu razrađujemo dalje, oblikujući nova djela i proširujući, nadograđujući program uzimajući u obzir novu sredinu i/ili tematski pod-fokus. Nema eskapizma u ‘LandEscapeu’, stvaramo krajolik kojim inzistiramo na posthumanizmu, biocentrizmu, ekološkoj pravdi i umjetničkom djelu kao polju promjena, napretka, neprestane kreacije i potrage. Mijenjamo svijet mijenjajući svijest ako si dozvolimo vidjeti, osjetiti, doživjeti landscape.

Azra Svedružić & Demirel Pašalić