Susjedstvo

Fotografija: Demirel Pašalić
Grafičko oblikovanje: Adrijana Medvid

‘Susjedstvo’ – samostalna multimedijalna samostalna izložba Demirela Pašalića i Azre Svedružić, otvorena je 27.10.2023. u Vršilnici, Galerija Razvid, POU Zaprešić, i može se posjetiti do 10.11.2023.

Artists statement:
‘Susjedstvo’ je slijedeća faza u našem artivističkom, ekološkom, mutimedijalnom, interdisciplinarnom i istraživačkom projektu ‘Slušaj šume!’ kojeg razvijamo od 2019. kroz niz izložbi i programa. Angažiran je to umjetnički rad koji nastaje kao reakcija na deforestaciju i devastaciju ekosustava kako na lokalnoj razini područja na kojem živimo, lokaliteta koje istražujemo i umjetnički obrađujemo, ali i kao reakcija na opći, globalni problem. Projekt ‘Slušaj šume!’ kao imperativ razgovoru o prirodi i društvu stavlja svijest o međuzavisnosti svih oblika života na Zemlji te progovaramo o nužnosti okolišne pravde kao najširem mogućem kulturnom krajoliku. Kao umjetnici odlučili smo svojim kreativnim radom širiti polje umjetničkih praksi, te umjesto odražavanja problema mi postavljamo pitanja, otvaramo temu nudeći svoje iskustvo rada na projektu. Svakim novim izlaganjem stvarali smo sljedeću etapu u razvoju projekta, tako i sa izložbom ‘Susjedstvo’ ulazimo u drugačiji kontekst koji akcent stavlja na potrebu shvaćanja i prihvaćanja da susjedstvo čine sva bića planete, na susjedstvo kao pojma raznolike i raznorodne zajednice. Ali, naše prvo susjedstvo, omiljena Medvednica i njezine šume, ozbiljno su oštećene nerazumnom sječom. Deforestirani čitavi proplanci, otvorene vizure, naizgled predivne, nastale su devastacijom velikih dijelova šumskog staništa. Naše drugo susjedstvo, Mediteran, obalni kameni grad i njegov okoliš betoniranjem nestaju, hrastove šume koje su ga nekad prekrivale više nisu ni sjećanje, vidikovci rastu jer se svijet prirode smanjuje. Svoje susjedstvo privodimo kapitalističkoj svrsi.

Fotografije, video, objekti, konceptualni radovi i instalacije oblikuju postav izložbe kroz nekoliko kompozicijskih cjelina intenzivirajući vizualnu naraciju. ‘Susjedstvo’ je ambijentalno, multimedijsko djelo koje gradi arhiv pitanja. Svi radovi nastali su kao rezultat umjetničkog istraživanja, practise-as-research metode, promatranja, dokumentiranja, mapiranja, da bi zatim bili oblikovani višeslojnim i dugogodišnjim studijskim radom.

Priroda uprizorena u našim umjetničkim radovima otvara dijalog o napadu, eksploataciji, ravnodušju, pohlepi, ali i o pejzažu kao etičkoj vrijednosti. Šuma je kolektiv koji raste kroz suradnju, a ne kroz nadmetanje. ‘Susjedstvo’ je priča o pejzažu čiji sadržaj čine živa bića svijeta prirode umrežena dubokom vezom solidarnosti i razmjene dok grade bioraznolikost, dok njeguju različitosti i podupiru rast i razvoj svih jedinki zajednice. To je svijet prirode od kojeg želimo učiti. Ali, prvo ga moramo sačuvati.

Azra Svedružić & Demirel Pašalić