Šuma To Go

Predstavljamo samostalnu multimedijalnu izložbu Demirela Pašalića i Azre Svedružić:

ŠUMA TO GO


MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, ZAGREB
OTVORENJE 16.12.2021. U 18.00 SATI

Šuma To Go- samostalna izložba umjetnika Demirela Pašalića i Azre Svedružić u MSU
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
16.12.2021. – 09.01.2022.

Predstavljamo samostalnu izložbu ŠUMA TO GO kao novu fazu artivističko ekološko umjetničkog projekta SLUŠAJ ŠUME! Novim radovima otvaramo dijalog o pejzažu, o gledanju, o zatvorenim očima, o Medvednici, o deforestaciji, o birokraciji, o budućnosti i o mogućnosti promjene i pozivmo vas da nam se pridružite.

ŠUMA TO GO je ambijentalno djelo oblikovano za galerije Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu: izložba je koncipirana kao site-specific djelo koja posjetitelja vodi kroz niz organski asembliranih kompozicija od objekata, fotografija, konceptualnih radova, videa i instalacija.

Dokumentarno eksperimentalnog pristupa, izložba je nastala opsežnim istraživanjem na terenu, u šumi Medvednice, koristeći metodu practice-as-research. Kroz radove nastale kako direktno na mjestu istraživanja kao i kroz radove nastale umjetničkim oblikovanjima, intervencijama te radovima koncipiranim u instalacije, autori problematiziraju kako vlastiti tako i društveni odnos prema novonastalom pejzažu, deforestacijom determiniranim pogledom. Provocirajući konvenciju kanonskog realizma izlažu se ‘dokumentarne slike’ pejzaža pohlepe, pejzaža ravnodušnosti i pejzaža budućnosti.

ŠUMA TO GO se nominalno i suštinski formulira u šumu-za-ponijeti referirajući se na instant-kulturu, ali i na konkretne slike stabala označenih za rušenje. Dekonstrukcija prirode konstruira estetski i etički izazov kojeg autori naglašavaju, novostvorene goleti nekad bujnih šuma ogoljevaju i nelagodu umjetnika dok se suočavaju s nebrigom vlastitog komoditeta. No, ŠUMA TO GO označava i emociju koju će posjetitelj moći ponijeti, emociju koja je promijenila same umjetnike dok su istraživali šumu, emociju koja je transformativna kad si dozvolimo vidjeti, osjetiti, doživjeti.

Link na vodič kroz postav izložbe:
HOD KROZ IZLOŽBU
(EXHIBITION GUIDE – link above, english included)

Izložba se može vidjeti od 16.12.2021. do 09.01.2022. u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, Prostor za povremene izložbe, 1.kat

Postav izložbe: Demirel Pašalić i Azra Svedružić
Kustosica: Ana Škegro
Producentica: Silvija Stipanov
Vizualno oblikovanje, web dizajn i programiranje: Goran Vlašić
Montaža videa za instalaciju “TV izložba: Stabla To Go” te snimatelj fotografija za rad “Loading”: Mario Borščak
Oblikovanje zvuka: Toni Babarović
Dizajn pozivnice: Sanja Kuzmanović