ŠUMA TO GO

ŠUMA TO GO -IZLOŽBA ZA PONIJETI
ŠUMA TO GO-IZLOŽBA ZA PONIJETI
ŠUMA TO GO -IZLOŽBA ZA PONIJETI
Promo materijali / Dizajn: Sanja Kuzmanović

16.12.2021. u 18.00 sati otvorena je multimedijska izložba ŠUMA TO GO u Galerijama za povremene izložbe na prvom katu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložbu je otvorila zamjenica ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) Nataša Ivančević, i kustosica izložbe i voditeljica eksperimentalno-istraživačkog odjela MSU-a Ana Škegro. “Izložba ŠUMA TO GO prikaz je jednog osjećaja, snažne emocije samih umjetnika na deforestaciju šume u našoj neposrednoj okolini, i stanje općeg ignoriranja tog problema. Ne izazova, problema. Sama tema izaziva duboke osjećaje, od srama radi vlastitog neznanja do bijesa radi razmjera bespotrebnog uništavanja. A na koncu tu je i divljenje samoj prirodi, njezinim fenomenima i ljepotama, te tuga radi upitne budućnosti tih prirodnih staništa. Ima li budućnosti ako nastavimo s nebrigom i lošim ponašanjem spram prirode? Ne trebamo li živjeti u skladu s njom kako bismo budućim generacijama omogućili da također uživaju u njezinim blagodatima? To pitanje treba biti bitno svima, jer ne radi se o individualnom, već o kolektivnom problemu. Unatoč tome, brojne osobe, uključujući autore i suradnike izložbe, nisu bile svjesne tog problema dok su primjerice hodale šumom, rekreirale se ili samo boravile u prirodnom okruženju.” – izjavila je Ana Škegro.

Izložba se sastoji od 12 kompozicija koje sačinjavaju 389 fotografija, 9 videoradova, više desetaka objekata, konceptualnih, multimedijalnih i ambijentalnih instalacija sve zajedno složenih u organski umreženu cjelinu koja gradi priču kroz svojevrsnu inscenaciju prolaska kroz suvremeni pejzaž.

ŠUMA TO GO otvara dijalog o tome kako gledamo i što vidimo, o pejzažu kao estetskom pojmu usko vezanom uz etičku valorizaciju percepcije, ali i o odnosu prema prirodi, odmicanju od eksploatacije i komodifikacije. Ova izložba je i osobno emotivno putovanje u simbolično srce šume, izložili smo i bol i bijes zbog zatečene devastacije, ali i transformativno iskustvo koje smo ponudili kao stvarnu i optimističnu promjenu”, poručili su autori Azra Svedružić i Demirel Pašalić.

Izložba se može vidjeti od 16.12.2021. do 09.01.2022. u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, Prostor za povremene izložbe, 1.kat

(Postav izložbe: Azra Svedružić i Demirel Pašalić / Kustosica: Ana Škegro / Producentica: Silvija Stipanov / Vizualno oblikovanje, web dizajn i programiranje: Goran Vlašić / Montaža videa za instalaciju “TV izložba: Stabla To Go” te snimatelj fotografija za rad “Loading”: Mario Borščak / Oblikovanje zvuka: Toni Babarović / Dizajn pozivnice: Sanja Kuzmanović / Posebna zahvala: Duji Juriću, Ani Suntešić, Karli Pudar, Eli Domitrović)