12 kompozicija – hod kroz izložbu

Tlocrt Galerija Prostora za povremene izložbe, 1.kat MSU, 300m2, sa legendom postava izložbe
Šuma To Go-ulaz u galerije
Ulaz u galerijski Prostor za povremene izložbe MSUa, 1. kat
ŠUMA TO GO-12 kompozicija-ulaz u galerije
Predvorje galerija, ulaz u passage
ŠUMA TO GO-12-kompozicija - Dobar dan, uđite u šumu
Passage između dvaju galerija
Šuma To Go-galerija 1
Pogled na postav galerije 1
Šuma To Go-12 kompozicija-Vidikovac
Pogled na postav galerije 2 i pogled prema postavu na vrhu stepeništa galerije 3

Postavljajući ‘ansambl’ od 12 kompozicija kroz 350m2 galerijskog Prostora za povremene izložbe MSUa, oblikovali smo ambijentalno djelo site-specific karaktera osmišljeno za i unutar arhitektonskih zadanosti muzejskog prostora. Stoga su sve kompozicije organski uvezane i nadovezuju se jedna na drugu vodeći promatrača kroz postav izložbe kao kroz svojevrsnu inscenaciju. Oblik i tlocrt galerija, površina i masa prostora, postaje mjesto kompleksne slagalice između ideja, materijala, medija, koncepta i prezentacije. Time izložba Šuma To Go, kad ju se promatra kao cjelovito zasebno djelo, nadilazi prostornu omeđenost stavljajući je u funkciju djela, u funkciju formata umjetničkog rada. Način na koji je izložba postavljena je dakle mizanscena kroz koju su umjetnički radovi kontekstualizirani, interpretirani te strukturirani u vizualnu priču.
Provocirajući konvenciju kanonskog realizma izlažu se ‘dokumentarne slike’ pejzaža pohlepe, pejzaža ravnodušnosti i pejzaža budućnosti. Takav novonastali krajolik sadržaj je svih 12 kompozicija, ali na 12 različitih načina. Kompozicije su oblikovane od objekta, fotografija, videa, instalacija, konceptualnih radova, zvuka. Od pronađenog drveta, kore, piljevine, grana i lišća sa lokacija deforestacije na Medvednici, izloženih na postamentima, u vitrinama i asembliranih u instalacije, preko fotografija snimanih tijekom godine istraživanja i mapiranja devastacija Medvednice, fotografija snimanih kolor negativ filmom, polaroid fotografija i digitalne fotografije prezentirane i kao otisci i kao projekcije, sve do video radova kroz nekoliko različitih instalacija, ali i konceptualne igre sa zakonom o šumama, pa preko upotrebe različitih svjetlosnih tijela i igre sa svijetlosti, kao i sa više vrsta papira koji su modelirali cjelokupni narativ – promatrač je vođen kroz više stotina radova koji evociraju suvremeni pejzaž i deforestacijom determiniran pogled, izložen u namjeri da djeluje kao okidač emocionalnog odgovora u obranu prirode.

Hod kroz izložbu počinje prvom kompozicijom koja počinje ispred i nastavlja se unutar passagea koji dijeli/povezuje dvije galerije: DOBAR DAN, DOBAR DAN, UĐITE U ŠUMU (zvučna ambijentalna instalacija, uv rasvjeta, akrilna neon boja, pronađeno drvo) – prolaz iza crne zavjese je prolaz kroz instalaciju koja evocira tamnu šumu, ali označenu za sječu.

Po izlasku iz passagea, prva slijedeća kompozicija je TV IZLOŽBA: STABLA TO GO (multimedijalna instalacija, televizori, fotografije 4 x 60x60cm, 100x70cm, pronađeno drvo) postavljena uz lijevi zid galerije1: na 4 televizora izmjenjuje se 327 fotografija drveća označenog za sječu na Medvednici, parku prirode (narančasta točka je doznaka kojom se službeno označuje stablo određeno za rušenje). Snimana tijekom ljeta i jeseni ta stabla danas više ne postoje, posječena su. Pod staklenim kapama, unutar četiri male zidne vitrine, nalaze se tri ostatka stabala i fotografija neba iznad jednog deforestacijom otvorenog proplanka. Dio instalacije su i 4 fotografije tla snimljene kao pogled sa panja nekad velikog starog stabla, postavljene iznad televizora i zidnih vitrina. Odvojena, ali dio instalacije je i fotografija 100×70 na desnom zidu, printana na baritnom papiru i prikazuje stablo markirano za sječu.

U dvjema muzejskim vitrinama nalazi se rad UZORCI UZROKA (2 x 101x150x70cm, drvo, kore, piljevina, ugljen, papir): uzorkovanjem izuzeti materijalni dokazi sa mjesta deforestacije, sakupljeni i izloženi ostaci nestale šume.

Video instalacija KRAJ KRAJOBRAZA (digitalni video, trajanje 25′, loop, piljevina, zemlja) sastoji se od 8 videoradova projiciranih na pod, oni su svjetlosne minijature, igra sunca i sjena na papirima u boji položenih na tlo ispod krošnje kao format snimanja, kao i snimke prolaska sunčevih zraka kroz travu (kamera u travi), kroz krošnju (kamera u krošnji) i kroz koru otpalu sa srušenih stabala (kamera među ostacima kore na tlu). Sjećanje na pejzaž postaje digitalni pejzaž, glitchevi, errori, loop, video je bez kraja i bez izlaska iz stanja dezintegracije.

BISTE PALOG DRVEĆA (pronađeno drvo, lišće, piljevina, grane, 12 crnih i bijelih postamnata različitih veličina), na postamentima izloženi komadi posječenih stabala sakupljenih na lokacijama sječe, sa narančastim doznakama, protežu se kroz cijeli postav na crnim i bijelim kubusima. Uzdignuti na razinu skulpture oni su spomenik ravnodušnosti.

ŠIROKO ŽARIŠTE (NEBO NAD SLJEMENOM) (400x800cm, analogna fotografija-kolor negativ film, print na baritnom papiru, intervencije digitalnim crtežom, 6 x 100x100cm, lanci): serija od 6 fotografija neba iznad Medvednice i lokacija golosjeka – široko-žarišnim objektivom snimano ‘široko žarište’ devastacije. Intervencije digitalnim crtežom.

ZEMLJA (analogna fotografija-kolor negativ film, print na baritnom papiru, 4 x 100x70cm): 4 fotografije tla nakon odlaska teške mehanizacije sa trupcima.

Slijede ih 2 ‘dokumentarne’ fotografije naslaganih trupaca i prizor utovara ‘drvene građe’ u videu, u radu LOADING (digitalna fotografija 121×79,5cm, 119x84cm, video).

BANKET (instalacija 200x900x300cm, stol, papir, suha smreka, video, porculanski servis za jelo, posrebreni jedaći pribor, drveni ugljen, nafta, grane, drveni otpaci, papirnate salvete, ‘tepih’ od papira premazang katranom) je trpeza od deforestacije, opožarenih šuma, menu sa eksploatacijom za desert. Banket je dokumentarna instalacija/dekoracija, svečani objed tradicionalnog antropocena prostrt preko letećeg tepiha od katrana – za domjenak je poslužen svijet. Papirne skulpture stolnjaka i ‘letećeg tepiha’ od papira premazanog katranom, prošlogodišnje odbačeno blagdansko drvce.

***

Povratkom u početni galerijski prostor, označen kao galerija2, na bočnom zidu izložen je rad NORINA BOJANKA JE ZAKON (1300x100cm, print, arhivski papir, flomasteri, drvene boje, akvarel, katran papir) gdje na printu od 47 različitih vrsta papira djevojčica Nora (3) je ‘intervenirala’ na zakon o šumama, kao prilog raspravi o istom.

PEJZAŽ (pronađeno drvo, disco kugla sa motorom, reflektor s narančastim filterom, fotografija 100x100cm, print na papirnoj traci 25x320cm) instalacija se nalazi u prostoru u koji je zabranjen ulaz znakom ‘Pozor, pejzaž!’ (parafraziranje znaka ‘pozor, sječina’ koji se postavlja na mjestima gdje se obavlja sječa u šumi). Ova kompozicija se promatra iz donje galerije gdje pruža jednu vizuru, ali i sa gornje galerije, sa ‘balkona’ na drugom katu gdje se vidi na drugačiji način. Posječeno mlado drvo i disko kugla osvjetljena sa narančastim svjetlom korespondira sa narančastim točkama, doznakama iz prethodnih radova, te je i simbolična slika instant kulture.

Posljednja kompozicija, koja zaokružuje čitavo djelo, nalazi se na vrhu stepenica koje vode na 2.kat, označena kao galerija3 – VIDIKOVAC (stari foto album, 14 polaroid fotografija, 29 projekcija digitalnih fotografija): na govornici se nalazi album sa crno/bijelim polaroidnim fotografijama Medvednice snimanih sa različitih mjesta u gradu, i ‘mutnoćom’ slike naglašavaju naše ‘sljepilo’ pred uništavanjem parka prirode koji nam je uvijek i odasvud iz Zagreba pred očima. Projekcija fotografija su vidikovci stvoreni devastacijom šume, naizgled savršena mjesta za ‘selfi’ no iza kojih se krije degradacija staništa, deforestacija. Pogled odozgo je konačan prizor hegemona kojeg svaki posjetitelj osvještava kad se na kraju izložbe nađe na tom mjestu. Tu je početak promjene.

One thought on “12 kompozicija – hod kroz izložbu

Comments are closed.