SLUŠAJ ŠUME! – predstavljanje

Deforestacija, u ekološkom, ali i širem društvenom smislu, je današnji bio-politički krajolik. Posječena šuma je pejzaž pohlepe, a ovo je projekt stvaranja softwarea kojim pokušavamo sačuvati hardware svijeta. Slušaj šume! je multimedijski događaj, analogan i digitalan, site-specific i virtualan istovremeno, to je umjetničko ekološka početnica koja nastaje kao reakcija na devastaciju šuma i kao potreba za rasvjetljavanjem problema aktiviranjem i umrežavanjem čime postaje participativna i interaktivna.

Projekt će biti izveden kao prostorna signalizacija – ‘šumarij’ – koji neinvazivno obilježava Trg J.J.Strossmayera. Na prostornu intervenciju nadovezuje se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija poziva građane da se preko QR kodova povežu sa web stranicom, da se jave i objave te uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode.

Slušaj šume! se inspirira biljnim svijetom i njegovom, naprednijom, logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline.
Autori će na otvorenju detaljnije predstaviti projekt, lansirati web stranicu te kroz nekoliko diskurzivnih programa tijekom trajanja instalacije pozvati građane na susret, sudjelovanje i međusobnu razmjenu iskustava. U takvoj višeslojnosti projekta odražava se i višeslojnost problema, jer razina je osobna, ali odgovornost zajednička.

Silvija Stipanov
kustosica festivala Ganz nove Perforacije

Galerija fotografija otvaranja projekta SLUŠAJ ŠUME! na festivalu Ganz novim Perforacijama, Zagreb, Park J.J.Strossmayera 28.06.-02.07.2019.

Poveznica na službene