Amazonsko pleme pobijedilo u parnici za očuvanjem pola milijuna hektara prašume

Najveća kišna šuma svijeta, Amazonska prašuma, nestaje sve brže.

Najveća kišna šuma svijeta, Amazonska prašuma, nestaje sve brže. No, svijest o tom problemu sve više jača i ljudi se počinju uključivati u njegovo rješavanje.

Amazonsko pleme Waorani, domoroci Ekvadora, posljednjih godina vode pravnu bitku protiv naftnih kompanija, bitku za koju nitko nije mislio da bi mogli dobiti. Ekvadorska vlada planirala je crpiti naftu na površini od sedam milijuna hektara prašume. Međutim, pleme koje žive u Pastazi, području koje bi bilo pogođeno, to je okončalo. Zaustavili su dražbu tog područja i sudski zaštitili su pola milijuna hektara svog teritorija od potencijalnih bušenja!

Glasnogovornik Waoranija iz Pastaze Oswando Nenquimo izjavio je: “Danas smo zaštitili našu šumu od bušenja nafte; zaštitili smo vodu od onečišćenja; zaštitili smo našu djecu od bolesti. To je pravni presedan za prava domorodaca, ali borba je daleko od kraja. Vlada će ulagati žalbu na ovu sudsku odluku jer još uvijek želi naftu ispod naše zemlje. Autohtoni narodi diljem Amazone i svijeta moraju se udružiti kako bi zaštitili naše domove. ”

Ova je odluka važna za sigurnost prašume, očuvanje okoliša i prava autohtonih naroda.

Izvor: www.happiest.net