Slušaj šume! u Kulturnom štabu #10

Gostovali smo na VIDA TV, u emisiji Kulturni štab #10 voditeljice Jadranke Ivaniš Yaye, autorice Jelene Svilar, redatelja Petra Oreškovića. Autorski, umjetnički, artivistički pogled Azre Svedružić i Demirela Pašalića na problem deforestacije, ali i na proširivanje polja suvremene umjetnosti prema široj društvenoj akciji.

‘Šume su oduvijek uspješno odolijevale klimatskim promjenama, bolestima i prirodnim katastrofama. Od pamtivijeka su nakon razaranja iznova uspostavljale prirodnu ravnotežu, oporavljale se, obnavljale i bujale, sve do trenutka dok nisu postale žrtvom brzorastućeg, razornog virusa – ljudske pohlepe.

Suvremeni bio-politički pejzaž je pejzaž pohlepe i ravnodušnosti. Zašto se čovjek danas tako olako miri s deforestacijom? Je li nam dosadilo disati? Kakva nas budućnost očekuje i hoćemo li je bez šuma uopće doživjeti? Može li umjetničko djelo biti polje promjene, potrage i suradnje?

Multimedijalni umjetnici Azra Svedružić i Demirel Pašalić u svome se radu bave upravo ovim pitanjima. Predstavljamo artivistički projekt „Slušaj šume!“ koji od svog začetka 2019. godine neprekidno raste, obnavlja se i nastavlja, oslanjajući se na napredniju logiku biljnog svijeta.’