Bez drveća se ne vidi šuma

Ekspedicija na Medvednicu, pod vodstvom ekologa Lea Hrsa i umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića, uz stručnu suradnju biologa Ivane Kušan i Nevena Matočeca, održala se 23.04.2022. od 10:00 do 16:00 sati.
U sklopu izložbe POZOR PEJZAŽ! (MSU galerija, 12. – 30.4.2022.), a kao dio šireg projekta SLUŠAJ ŠUME! zainteresirani polaznici imali su priliku sudjelovati u ekološko-umjetničkoj šumskoj ekspediciji, iskustveno istraživačkoj radionici BEZ DRVEĆA SE NE VIDI ŠUMA.

Radionica je osmišljena kao participativno putovanje čiji je cilj bio educirati polaznike o snazi i krhkosti ekosustava, ali i ulozi umjetnosti u rekonstrukciji percepcije prirode. BEZ DRVEĆA SE NE VIDI ŠUMA je kolektivno, iskustveno i istraživačko djelo tijekom kojeg su polaznici/sudionici, uz tumačenje biologa i ekologa, kao i uz umjetničku interpretaciju gledanja, promišljanja estetike i etike, ‘ušli’ u živu pejzažnu umjetnost – u „djelo prirode“. Gledanje s razumijevanjem polaznici su osvijestili fotografirajući prizore koji su ih se dojmili. Polaznici su od znanstvenika učili o ulozi ekosustava, o gljivama i mikoriznoj mreži šume, te su naučili prepoznati devastaciju i deforestaciju. Od umjetnika su polaznici su dobili uvid u šire značenje projekta SLUŠAJ ŠUME!, reinterpretaciju pejzaža u suvremenom krajoliku, ulogu umjetnika i umjetnosti kao tumača između emocionalnog spoznavanja i znanstvenih informacija, kao i formiranje kritičkog stava utemeljenog na stvarnosti. Tijekom ekspedicije smo osviješćivali pejzaž oko sebe, kako na fizičkoj, tako i na simboličkoj razini, te pejzaž kakav bi trebao biti kada su priroda i čovjek u skladu. Vodeći se suptilnijom inteligencijom biljaka, koja kroz suradnju postiže zdrav ekosustav, učili smo o solidarnosti koja znači održivost i bogatstvo, te smo u živim raspravama dotakli probleme Medvednice, razmjenili ideje za njenu bolju zaštitu, te u konstruktivnom dijalogu iznijeli moguće akcije djelovanja za i u skladu s prirodom. Uz galeriju fotografija s ekspedicije, donosimo i nekoliko galerija fotografija polaznica snimljenih tijekom ekspedicije.

Fotografije polaznika ekspedicije ‘Bez drveća se ne vidi šuma’: