Indija je posadila 66 milijuna stabala u 12 sati u sklopu rekordne ekološke kampanje

Više od 1,5 milijuna volontera bilo je uključeno u veliku operaciju

Volonteri u Indiji posadili su više od 66 milijuna stabala u samo 12 sati unutar ekološke kampanje, rušeći sve očekivane rekorde. Oko 1,5 milijuna ljudi sudjelovalo je u velikoj kampanji sadnje mladica duž rijeke Narmade u državi Madhya Pradesh tijekom samo jednog dana, jedne nedjelje.

Indija se obvezala prema Pariškom sporazumu povećati svoje šume za pet milijuna hektara prije 2030. godine u borbi protiv klimatskih promjena. Prošle godine dobrovoljci u državi Uttar Pradesh postavili su svjetski rekord sadnjom više od 50 milijuna stabala u jednom danu. Promatrači iz Guinness World Records također su pratili nedjeljnu sadnju i očekuje se da će u narednim tjednima potvrditi da je postignuti rezultat postavio novi rekord.

Kampanju je organizirala vlada Madhya Pradesh na 24 odabrana mjesta sadnje u slivu rijeke Narmade, kao mjesta najboljih izgleda za preživljavanje mladica. Volonteri su posadili više od 20 različitih vrsta drveća.

Shivraj Singh Chouhan, glavni državni ministar, opisao je napore kao “povijesni dan”. Rekao je da su dobrovoljci, uključujući i djecu i starije osobe, posadili 66,3 milijuna mladica između 7 i 19 sati, dodajući u tweetu: “Sadnjom drveća ne služimo samo Madhya Pradesh provinciji, nego i cijelom svijetu.”

Indija je treći najveći proizvođač emisija ugljika na svijetu. Premijer Narendra Modi prošlog je mjeseca potvrdio predanost svoje zemlje Pariškom klimatskom sporazumu nakon što su se SAD povukle iz sporazuma.

“Zaštita okoliša i matične planete je članak vjere”, kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Izvor: independent.co.uk