Kostarika je udvostručila svoj šumski pokrov u posljednjih 30 godina

Dugo predana okolišu, Kostarika je često bila hvaljena zbog toga što je napredovala u održivosti, bioraznolikosti i svim drugim zaštitama okoliša. Najnovija vijest je da Kostarika planira do 2050. riješiti se fosilnih goriva u potpunosti.

U intervjuu za New York Times, prva dama zemlje, urbanistica Claudia Dobles, kaže kako bi se postizanjem tog cilja borila protiv “osjećaja pesimizma i kaosa” koje ljude muče kad je globalno zatopljenje u pitanju. ” I moramo početi pružati odgovore.”

Iako se cilj doima kao vrlo ambiciozan, mala zemlja s bujnim prašumama već je ostvarila impresivne rezultate. Primjerice, nakon desetljeća krčenja šuma, Kostarika je udvostručila pokrivenost šumama u posljednjih 30 godina. Sada je polovica površine zemlje prekrivena drvećem. Taj šumski pokrov može apsorbirati veliku količinu ugljičnog dioksida iz atmosfere.

Iako je priča o pošumljavanju Kostarike imala i svoje padove, definitivno je sada na pozitivnom usponu. 1940-ih, više od tri četvrtine zemlje bilo je pokriveno uglavnom tropskim prašumama i drugim autohtonim šumama, prema United Nation University. Ali opsežna, nekontrolirana sječa drva dovela je do ozbiljne deforestacije. Do 1983. godine samo je 26% zemlje imalo šumski pokrov. No, kroz kontinuiranu ekološku usmjerenost prvenstveno političara, danas se šumski pokrov povećao na 52%, što je dvostruko više od 1983. godine.

Predsjednik Kostarike Carlos Alvarado nazvao je klimatsku krizu “najvećom zadaćom naše generacije”. On i drugi kostarikanski vođe nadaju se da će potaknuti druge nacije da slijede njihov primjer.

Robert Blasiak, znanstveni novak na Sveučilištu u Tokiju, kaže: “Ako pogledamo što je Kostarika postigla u proteklih 30 godina, to je možda samo poticaj potreban za poticanje stvarnih promjena na globalnoj razini.”

Izvor: www.mnn.com