Meksički umjetnik od oružja pravi lopate za sadnju drveća

Meksički umjetnik Pedro Reyes pretvorio je 1.527 pušaka u lopate za sadnju drveća

Oružje rezultira razornim posljedicama. Grad Culiacán u Meksiku je upravo najstrašniji primjer jer ima najveću stopu smrtnosti od vatrenog oružja u državi. Zbog toga je Pedro Reyes odlučio preokrenuti ovaj smrtni ciklus. Umjetnik pokazuje kako se oružje smrti može transformirati u oruđe života.

Perspektiva je sve
Reyes, umjetnik iz Mexico Cityja, voli se usredotočiti na neuspjehe moderne kulture iz pozitivne perspektive, a ne negativne. On zapravo ne vjeruje u “neuspjeh”. Reyesova definicija “neuspjeha” samo je rezultat određene perspektive.

Pedro Reyes

Razmjena oružja
Što se tiče oružja, Reyes je odlučio ovaj materijal smrti pretvoriti u nešto pozitivno. Započeo je kampanju za projekt Palas por Pistolas (lopate iz pištolja), tražeći od stanovnika da predaju oružje u zamjenu za kupon koji se može koristiti za kupnju elektroničkih uređaja.

Reyes je uspješno sakupio 1527 pušaka koje su potom poslane u vojnu bazu i javno uništene, istopljene i pretvorene u 1.527 lopata.

Lopate za sadnju drveća
Novo transformirane lopate tada su raspoređene po Meksiku, od umjetničkih instituta do javnih škola, gdje ih ljudi iz zajednice koriste za sadnju drveća. Neke od lopata dospjele su sve do umjetničke galerije Vancouver, umjetničkog instituta San Francisco, Maison Rougea u Parizu i drugih galerija širom svijeta.

Stvaranje života
Iz pištolja koji postoji isključivo radi oduzimanja života nastala je lopata. Sada ta lopata postoji isključivo u svrhu sadnje drveća i stvaranja života. Pedro nas uči da sve što moramo učiniti je promijeniti perspektivu i loše stvari možemo pretvoriti u dobre.

https://www.intelligentliving.co/mexican-artist-turns-1527-guns-shovels-plant-trees/