Rasadnik – digitalni krajolik

9 QR kôdova vodi na 9 web postova na kojima se nalazi 9 videosekvenci, svjetlosnih video minijatura, eksperimentalnih radova nastalih snimanjem pejzaža. Tako kreirani Digitalni krajolik priziva pejzažno slikarstvo i njegovu teorijsku (re)evaluaciju traženjem novog ‘mjesta’ za tradicionalni žanr kroz nove tehnologije i drugačiji pogled na prirodu suvremenog čovjeka. Stvorene sekvence postaju sjećanje na pejzaž, njegov virtulani kôd. Svjetlosni otisci, igra sunca i sjena na papirima u boji umetnim kao format snimanja, otisak lista, drveta, asfalta, zida, i prolaz vjetra, stvaraju istovremeno apstraktnu i figurativnu sliku, lijep prizor u pikselima, idealiziranu prirodu viđenu kroz softverski filter. Osjećaj otuđenosti od prirode se pojačava, video je u loopu, bez kraja i bez izlaza iz stanja.
Publika je skeniranjem QR kôdova raspršenih po galerijskom prostoru pristupala postovima na kojima su se nalazili video radovi, svaki rad nalazio se na zasebnom postu. Stoga se boravkom u galerijskom prostoru ulazilo u web prostor, te se izložba prenosila iz fizičkog u virtualni prostor istovremeno, dvije razine postojanja na jednom mjestu, pretakanje stvarnog i digitalnog u potpunosti. Takvu tehnološku gradnju pristupa sadržaju umjetničkog djela inaugurirali smo na početku, praizvedbi projekta Slušaj šume! u ljeto 2019. tijekom festivala Ganz nove Perforacije, te smo prenijeli dalje na instalaciju Banket izvedenu tijekom 7.Okolišnog filmskog festivala u rujnu 2020., čime ovakvo tehničko i tehnološko ustrojstvo postaje naš specifičan potpis: tijekom trajanja izložbi u stvarnom prostoru web postaje virtualni izložbeni prostor na kojem se nalazi dio djela koja nisu fizički izložena nego se aktiviranjem promatrača otkrivaju kao njegov sastavni, ali i nadograđujući dio. Po završetku izložbe web se vraća u svoj osnovni oblik medija nositelja informacije, pohrane i portfolia.
Svaki od 9 video radova uz sebe ima još dodani ‘opis’ u obliku poezije, slike, linka na drugi, dodatni sadržaj, dok prvi video NS No.1: Klijalište nosi tekst kao prijevod brajice sa izložaka Klijalište te služi kao otkriće za sve koji ne čitaju Brailleovo pismo.

QR kôd je integrativni element djela, on je most između analognog i digitalnog, između materijalnog postojanja djela i njegova virtualnog otiska. On je brzi link kojim se pristupa web stranici, video radovima i ostalom sadržaju weba Slušaj šume!. Piktoralno, a onda i simbolično, QR kôd je poput Maljevičeva kvadrata, no raspadnutog, razloženog na tehnološku točku koja je kvadratna, u prirodi nemoguća. Stoga QR kôd je vjesnik kraja slikarstva i stvorenog novog postulata slike građene od nula i jedinica. Binarni kôd suvremenog svijeta utisnut je u kompletan projekt Slušaj šume! baš kao i u svaki njegov pojedioni dio.
10 QR kod nalazi se kao dio instalacije Banket i vodi do istoimenog anima-docs eksperimentalnog videa

VIDEO RADOVI ‘RASADNIK – DIGITALNI KRAJOLIK’, DIGITALNI EKSPONATI IZLOŽBE, NAZIVA NATURALNA SEMANTIKA No1. DO No.9

Naturalna semantika No.1: Klijalište

‘Klijalište’ sadi suncokrete od Brailleovog pisma; tko ne čita dodirom čita prijevod brajice na sunčanoj video sekvenci sa uključenim titlovima.

Naturalna semantika No.2

morfologija (ž)
1. (ling.) dio gramatike koji se bavi promjenama oblika riječi u sklonidbi i sprezanju
2. (biol.) znanost koja proučava oblik i građu biljnih i životinjskih organizama, površine Zemlje
(Hrvatski enciklopedijski riječnih, 2002.)

Barnett Newman slika barkodove od 1948.

Naturalna semantika No.3

Deep web, mikorizna mreža, => TAJNI JEZIK DRVEĆA

Naturalna semantika No.4

Rasadnik - digitalni krajolik

Naturalna semantika No.5

Satyagraha, jer drvo je drvo je drvo je drvo je drvo je krošnja, je deblo, je ptica, je drvo PORIJEKLO IZRAZA TREE HUGERS.

Naturalna semantika No.6

=> DRVEĆE PULSIRA OTKUCAJIMA SRCA

Naturalna semantika No.7

Glava u humusu, noge u grožđu, mjesec u voćnjaku, prirodna rečenica.

Naturalna semantika No.8

JA SAM OKOMITA

No ja bih radije bila vodoravna.
Ja nisam drvo s korijenom u zemlji
Što siše minerale i majčinsku ljubav Kako bih svakog ožujka mogla svjetlucati u lišću,
Niti sam ja ljepota vrtne lijehe
Što privlači svoj dio uzvika “Ah”, živopisno obojena,
Nesvjesna da će uskoro morati izgubiti latice.
U usporedi sa mnom, drvo je besmrtno
A vrtna gredica nije visoka, no to više iznenađuje.
I ja želim dug vijek prvoga i izazovnost potonje.
Noćas, u jedva zamjetnoj svjetlosti zvijezda,
Drveće i cvijeće rasiplje svoje prohladne mirise.
Šećem među njima, no nijedno od njih me ne zamjećuje.
Katkada mislim da kada spavam
Mora da sam im najsavršenije nalik – Misli su postale nejasne.
Prirodnije je za me da ležim.
Tad smo nebo i ja u otvorenom razgovoru,
A bit ću korisna kad konačno legnem:
tad će me drveće moći već jednom dotaći i cvjetovi naći vremena za me.

Sylvia Plath, iz knjige “Prijelaz preko vode”
*prijevod Višnja Sepčić

Naturalna semantika No.9

Baba Jaga je snijela jaje. Invazivna vrsta je poletjela na krošnje. Neki su postali leptiri, neki ljudi, a neki su bili samo ime, bez tijela. Od svih njih slažemo rečenice. Oprezni čitatelj naći će priču, prhnuti krilima i nastavit ju pričat s nama.

One thought on “Rasadnik – digitalni krajolik

Comments are closed.