Drveće pulsira otkucajima srca, otkrivaju znanstvenici

Sve dosad znanstvenici su smatrali da se voda kreće, upija kroz stabla osmozom, na vrlo kontinuiran način. Ali, upravo su otkrili da se stabla i grane drveća zapravo skupljaju i šire da bi “pumpale” vodu od korijena do lišća, slično načinu na koji naše srce pumpa krv kroz naša tijela. Jedina razlika između našeg pulsa i pulsa stabla jest da je drvo puno sporije, “otkucaji” se događaju jednom u otprilike svaka dva sata, i baš kao što naše srce otkucajima regulira krvni pritisak drvo regulira pritisak vode unutar sebe.

otkucaji 'srca' drveća na primjeru magnolije
https://returntonow.net

“Otkrili smo da većina stabala prolazi kroz redovne periodične promjene oblika, sinkronizirane pravilno po čitavoj biljci … što podrazumijeva i periodične promjene tlaka vode”, izjavio je za New Scientist András Zlinszky sa Sveučilišta Aarhus u Nizozemskoj.

U svojoj studiji za 2017., Zlinszky i njegov kolega Anders Barfod koristili su sofisticirani laserski skener kako bi pratili 22 vrste drveća i promjene u oblicima njihovih krošnji. Mjerenja su provedena u staklenicima noću kako bi se isključilo sunce i vjetar kao čimbenici promjena. Na nekoliko drveća grane su se pomicale gore i dolje za otprilike jedan centimetar svakih nekoliko sati. Nakon proučavanja aktivnosti noćnih stabala, istraživači su došli do teorije o tome što to kretanje zapravo znači. Oni vjeruju da je kretanje pokazatelj da stabla crpe vodu iz svojih korijena. To je, u biti, vrsta “otkucaja srca”.

Zlinszky i Barfod objašnjavaju svoju teoriju u svojoj najnovijoj studiji u časopisu Plant Signaling and Behavior.

“U klasičnoj fiziologiji biljaka, procesi transporta raznih hranjivih tvari objašnjavaju se kao konstantni protok s neznatnim fluktuacijama u vremenu”, rekao je Zlinszky za New Scientist. “Nijedna fluktuacija unutar perioda kraćeg od 24 sata ne može se objasniti postojećim modelima.”

No, istraživači još uvijek ne razumiju kako djeluje “pumpanje”. Oni sugeriraju da možda deblo nježno stisne vodu, gurajući je prema gore kroz ksilem, sustav tkiva u trupu čiji je glavni zadatak transportirati vodu i hranjive tvari iz korijena do izbojaka i lišća.

Godine 2016. Zlinszky i njegov tim objavili su još jednu studiju koja pokazuje da breze “spavaju” noću.

Istraživači vjeruju da je ispadanje grana breze prije zore uzrokovano smanjenjem unutarnjeg tlaka vode u stablu. Bez fotosinteze noću, da bi se pretvorilo sunčevo svjetlo u jednostavne šećere, stabla vjerojatno čuvaju energiju opuštajući grane koje bi inače bile nagnute prema suncu.

Ovi pokreti breze su cirkadijurni (biološki proces čiji ritam je 24satni) slijedeći dan-noć ciklus.

Njihovo novo otkriće je nešto posve novo, kažu, jer su otkrili da se pokreti događaju u mnogo kraćim intervalima.

izvor:
https://returntonow.net

One thought on “Drveće pulsira otkucajima srca, otkrivaju znanstvenici

Comments are closed.