Knjiga od…

Dva eksponata postavljena na postament/stol predviđeni za dodirivanje, listanje i čitanje: ‘Knjiga od papira’ i Knjiga od Zakona’. Oba djela nastavljaju se i na kompozicije sa prošle izlože ‘Šuma To Go’, dalje razrađujući temu papira i šuma, te zakona o zaštiti šuma i prirode.

Knjiga od papira

Stari foto album (koža, karton, papir) od 37 stranica unutar kojeg je više desetaka različitog papira složenih zasebno ili u koaže, cjelovitog i u dijelovima, potrganog i dopisanog, jedna kuverta i jedna razglednica. Album predstavlja i taktilni i vizualni doživljaj: arhivski, crtaći, akvarelni, reciklirani, ‘obični’ uredski, stari trgovački papir, papir iz starih sačuvanih bilježnica i blokova, priloženi su za listanje i dodirivanje. Papir – vrhunski produkt šume, arhiv kulture svijeta, čuvar znanja i baštine. Jer sve bilblioteke nalaze se u šumi i ovom konceptualnom knjigom, albumom od papira nudimo ih kao osvještavanje dodirom. ‘Knjiga od papira’ nastavak je naše priče o papiru koja je pozadina čitavog projekta ‘Slušaj šume!’. Stvaranje knjiga od starih foto-albuma također je medij s kojim autorski radimo već više godina i kroz nekoliko projekata.

***

Knjiga od Zakona

Od početka projekta Zakon o šumama uzeli smo kao sredstvo, medij, s kojim se igramo, ali stvaramo i jedino direktno angažirano djelo projekta. Fragmentirani Zakon bio je dio instalacije ‘Šumarij’ na praizvedbi projekta na Trgu J.J.Strossmayer 2019., da bi na izložbi ‘Naturalna semantika’ u riječkoj Galeriji Kortil poderani uokvireni dijelovi Zakona u radu ‘Šume su zakon’ bili pozadina za instalaciju ‘Banket’ s jedne, dok s druge strane na visokim postamentima, u velikim staklenim posudama bio je izložen Zakon pretvoren u pepeo, prethodno ritualno spaljen. Na izložbi ‘Šuma To Go’, u radu ‘Norina bojanka je Zakon’ na tekst Zakona trogodišnja djevojčica je intervenirala različitim tehnikama. Zakon printan na različite vrste papira (arhivski, uredski, akvarelni, iz starih bilježnica, itd.) pričvršćen na 13 metara dug katran-papir, koji je oblikvao svitak kao poveznicu za zakonicima od antičkih vremena, nosi ironijsku sliku suvremenosti, trostruku negaciju: zakon koji bi trebao brinuti i štiti šume – printan na papiru (jednostrano) – nosi ga katran papir (proizvod destilacije fosilnih goriva) – propisuje načine gospodarenja šumom. Nastavljajući se na tako oblikovan niz radova, 30.03.’22. organizirali smo participativnu radionicu sa zainteresiranim članicama i članovima Kluba mladih MSUa tijekom koje su Mia Rogić, Danijel Mihalić, Martina Vidaić, Vida Zlatić, Celina Damjanić, Sara Dobošević, Stella Poljak i Tia Pošta na Zakon o zaštiti prirode, printanog na recikliranom papiru, dali svoj doprinos raspravi o istom. Studenti su slobodno oblikovali svoje intervencije dopisujući, križajući, fragmentirajući, poništavajući članke i dijelove Zakona, te crtajući, stvarajući nove oblike od papira i/ili teksta time komentirajući postojeće stanje legislative za sve ranjiviju i ljudskim nasrtajima ugroženu prirodu. Po završetku radionice studentske radove opremili smo preoblikujući uredski registrator, i unutar katran-papirom ukoričenog djela, svaki pojedinačni rad na papiru i od papira čuva ovitak od plastike.