Hod kroz izložbu

tlocrt prizemlja muzeja, pozicija galerije

Izložba POZOR, PEJZAŽ! proteže se kroz nekoliko prostora u prizemlju muzeja: u ekstenziji, na mezaninu iznad recepcije do kojeg vode metalne stepenice projicira se svakih 30 minuta eksperimentalno-dokumentarni film ‘DocumenTree’; u predvorju desno od ekstenzije, uz prozore staklarnika i unutar samog staklarnika nalazi se kompozicija ‘Loading…Vidikovac’; i u white cube-u MSU galerije izložen je ciklus fotografija ‘Pozor, pejzaž!’, instalacija ‘Banket (pregovori)’, ‘Knjiga od papira’ i ‘Knjiga od Zakona’

PREDVORJE I SVJETLARNIK:

Loading…. Vidikovac 2022.
site-specific instalacija (panj, baloni, salvete, 8 polegnutih postamenta)

Daljnjom razradom dvaju istoimenih kompozicija prethodne izložbe „Šuma To Go“, nastaje „Loading…Vidikovac“, postavljen kao jedna cjelovita kompozicija čije se elemente percipira istovremeno, ali kroz tri različite vizure: pogled prema dolje kroz staklo u dubinu svjetlarnika otkriva panj, prateći balone pogled se uzdiže, a pred svjetlarnikom su položeni drveni ‘trupci’ koji otežavaju pristup i cjelovito obuhvaćanje kompozicije pogledom. Baloni pričvršćeni za panj odrezanog drveta s Medvednice, postavljenog u središtu svjetlarnika, predstavljaju različite visine posječenog drveća, dok postamenti položeni unutar zgrade, predstavljaju ‘trupce’ spremne za eksploataciju. Salvetni cvjetovi su ‘invazivna vrsta’ čovjekovih invazivnih praksi.

EKSTENZIJA:

DocumenTree 2022.
eksperimentalno – dokumentarni film
trajanje 19:03’’

Putovanje u simbolično srce šume i opis zatečenog stanja. Fotografije i video snimani tijekom 2021. i 2022. na Medvednici likovna su i osobna studija slučaja planine i šume iznad grada.

Projekcije započinju svakih 30 minuta (11:00, 11:30…)

MSU GALERIJA:

Pozor, pejzaž! 2021. – 2022.
ciklusi analognih fotografija: c/b i kolor negativ, tisak na aluminij, tisak na foto-papir, skenirani polaroidi i tiskani na aluminij

Analogne fotografije snimljene tijekom 2021. i 2022. godine prikazuju različita područja Medvednice tijekom sva četiri godišnja doba, prema riječima autora prikazuju „motiv koji nestaje“. Naime, kako su fotografije snimane tijekom mnogobrojnih višednevnih odlazaka na Medvednicu u posljednjih godinu dana, i to uglavnom na istim lokacijama, prikazuju motiv šume koja se mijenja, ali i naočigled nestaje, kako zbog prirodnih, tako i zbog ljudskih faktora.

Banket (pregovori) 2022.
site-specific instalacija (papir, obješeno drvce, 30 staklenih čaša, voda obojana akrilnom bojom, terarij, zemlja, posađene sjemenke)

Instalacija je domjenak na kojem je ponuđen prirodni svijet. No, u svojoj četvrtoj izvedbi ona na sebi nosi klijalište sjemenki suncokreta, biljke iscjeljiteljice tla, kao zametak buduće, moguće promjene.

Knjiga od papira 2022.
koža, karton, papir

Stari foto album od 37 stranica unutar kojeg je više desetaka različitog papira složenih zasebno ili u kolaže, cjelovitog i u dijelovima, potrganog i dopisanog, jedna kuverta i jedna razglednica. Album predstavlja i taktilni i vizualni doživljaj: arhivski, crtaći, akvarelni, reciklirani, ‘obični’ uredski, stari trgovački papir, papir iz starih sačuvanih bilježnica i blokova, priloženi su za listanje i dodirivanje. Papir – produkt šume, arhiv kulture svijeta.

Knjiga od Zakona 2022.
karton, ljepenka od katrana, reciklirani papir, uredski papir, plastični ulošci

Unutar uredskog registratora s ovitkom od papira premazanog katranom, predstavljen je prilog raspravi o Zakonu o zaštiti prirode kojeg su izradili članovi i članice Kluba mladih MSU: Mia Rogić, Danijel Mihić, Martina Vidaić, Vida Zlatić, Celina Damjanić, Sara Dobošević, Stella Poljak i Tia Pošta, na participativnoj radionici održanoj 30.04.2022. pod vodstvom Azre Svedružić.

POPRATNI PROGRAM IZLOŽBE:

22.04.2022. od 10 do 13 sati
Konferencija „Slušaj šume: Razgovori o prirodi i društvu“
Govornici su redom: Azra Svedružić i Ana Škegro, Neven Matočec i Ivana Kušan, Leo Hrs, Vesna Grgić, Hajrudin Hromažić i Zdravko Popović.
Ulaz je besplatan.

23.04.2022. od 10 do 13 sati
Iskustveno-istraživačka ekspedicija na Medvednicu putevima deforestacije „Bez drveća se ne vidi šuma“
Program je besplatan, uz obaveznu prethodnu prijavu na: edukacija@msu.hr

VODSTVA KRISTINE KRSNIK:
21.04. u 18 sati
24.04. u 11 sati
30.04. u 11 sati
Vodstvo po izložbi Kristine Krsnik, slijepe studentice kroatistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, suradnice na projektu „Slušaj šume!“.
Vodstvo je besplatno, ali je ograničeno na 20 osoba, te je stoga potrebna prethodna prijava na: edukacija@msu.hr