Motiv koji nestaje

Ciklusi analognih fotografija: crno-bijele i kolor fotografije, tisak na aluminij (digiBOND), tisak na foto-papir, tisak na canvas, skenirani polaroidi i tiskani na aluminj (digiBOND)

Analogne fotografije ‘Pozor, pejzaž!’ Demirela Pašalića nastale tijekom sva četiri godišnja doba dugog istraživanja i dokumentiranja šuma Medvednice razotkrivaju ‘motiv koji nestaje’ kako kaže autor. Deforestacijom determinirana slika sa istog mjesta ali u vremenskim razmacima, prikazuje šumu koja se mijenja pod utjecajem čovjeka, pejzaž koji nestaje, i ta bilješka ostaje kao vizualni dokaz emocionalnog putovanja no bez deskripcije i dodatnih obrazloženja. Fotografije konceptualnog karaktera, disko kugla usred šume, kućni ogrtači u krošnjama i baloni iznad deforestiranih proplanaka što označavaju visinu nekadašnje šume, nastale su na lokalitetima kao namjerna intervencija u krajolik. Gotovo apstraktni prizori u koloru inzistiraju na dugom promatranju, dok crno bijele fotografije upućuju promatrača ka traženju detalja. Polaroidi postavljeni na podnim postamentima igraju se sa mogućim očištima, pitaju kako gledamo, vidimo li.

Fotografski opus je bio centralno mjesto izložbe ‘Pozor pejzaž!’ nastao minucioznim radom i gotovo svakodnevnim obilaskom planine punih godinu dana, i prikazuju krhku ljepotu što nam iščezava pred očima. Nestajući motiv sniman gotovo nestalom analognom fotografskom tehnikom, hvatanjem svjetlosnog otiska na filmu i prikazanog baš onakvim kakav u trenutnom nastanku jest, bez intervencija ili obrade. I da, ovo su dokumentarne slike jer su zapis trenutka kad preskoči srce dok fotoaparat okida prizor kojeg sutra, za tjedan, za mjesec više možda neće biti.

***

Serija od 4 fotografije, crno-bijeli negativ film, veličine 75x75cm, tisak na aluminij (digiBOND), postavljene u friz, kompozicijski kontinuum

***

Serija od 8 fotografija, crno-bijeli negativ film, tisak na baritni papir, postavljene unutar drvenih okvira kao dvije cjeline od 4 fotografije

***

Serija od 8 crno bijelih fotografija, crno-bijeli negativ film, veličine 75x75cm, tisak na aluminij (digiBOND), postavljene u friz kao dvije cjeline po 4 fotografije

***

Serija od 4 kolor fotografije, otisnute na canvas veličine 100x100cm, fotografije veličine 7x7cm

***

Fotografija, otisnuta na aluminij (digiBOND) veličine 100x200cm, crno-bijeli negativ film

***

Fotografija, kolor negativ film, time-lapse, arhivski tisak na fine art matte papir, u seriji od 4, postavljena unutar drvenog okvira i kao dio instalacije.

***

Fotografija, otisnuta na aluminij (digiBOND) veličine 100x100cm, kolor negativ film.

***

Serija od 4 fotografije, kolor negativ film, tisak na aluminij (digiBOND) veličine 75x75cm.

***

Dvije fotografije, kolor negativ film, tisak na baritni papir, postav unutar drvenih okvira.

***

Serija polaroida, skeniranih i otisnutih na aluminije (digiBOND), postavljenih na crne podne postamente 240x240x15cm, 36 fotografija na jednom postamnetu, 4 fotografije na drugom, veličina jedne fotografije 28x28cm.

***

Fotografija, kolor negativ film, otisnuta kao zidna naljepnica 120x120cm.