POZOR, PEJZAŽ!

Fotografija: Demirel Pašalić
Dizajn pozivnice – Sanja Kuzmanović

12.04.2022. u 18.00 sati u MSU galeriji otvorena je samostalna multimedijska izložba POZOR, PEJZAŽ!
Izložbu je otvorila Ana Škegro, kustosica izložbe, voditeljica eksperimentalno-istraživačkog odjela MSUa.

„U travnju, mjesecu u kojem se obilježava Dan planeta Zemlje, Muzej suvremene umjetnosti predstavlja samostalnu izložbu autorice/a Azre Svedružić i Demirela Pašalića naslovljenu „POZOR, PEJZAŽ!“ postavljenu u MSU galeriji od 12. do 30. travnja 2022. Izložba je dio projekta „Slušaj šume!“ započetog 2019. godine, koji je do sada uprizoren nekoliko puta, od festivala Ganz nove perforacije 2019, preko izložbe u Galeriji Kortil u Rijeci 2020, do ciklusa izložbi u MSU 2021-2022. Prva faza projekta u MSU završila je izložbom „ŠUMA TO GO“ (MSU, 16.12.2021.-09.01.2022), a nastavlja se izložbom „POZOR, PEJZAŽ!“ u sklopu koje je planiran i bogat popratni program koji uključuje konferenciju „Slušaj šume: Razgovori o prirodi i društvu“, koja će se održati 22. travnja u dvorani Gorgona, te iskustveno-istraživačku ekspediciju na Medvednicu „Bez drveća se ne vidi šuma“ namijenjenu zainteresiranoj javnosti, a planiranu za 23. travnja.

Projekt i izložba tematiziraju deforestaciju lokalnog područja predstavljenu kroz site-specific instalacije, fotografije i eksperimentalan dokumentarni film. Fotografije snimljene tijekom 2021. i 2022. godine prikazuju područja Medvednice tijekom različitih godišnjia doba, prikazuju, prema riječima autora „motiv koji nestaje“. Naime, kako su fotografije snimane tijekom mnogobrojnih višednevnih odlazaka na Medvednicu u posljednjih godinu dana, i to uglavnom na istim lokacijama, prikazuju motiv šume koja se mijenja, ali i naočigled nestaje, kako zbog prirodnih, tako i zbog ljudskih faktora. Radovi su većinom postavljeni u white cube prostoru MSU galerije, no, poigravaju se odnosom promatrača i promatranog mijenjajući kut gledanja pojedinih radova duž cijelog postava. Mijenjanjem očišta potiče se dinamičnije kretanje i veći angažman publike prilikom posjeta izložbi, s ciljem postizanja više razine svijesti o potrebi hitne zaštite i očuvanja šumskih staništa, kako lokalno, tako i globalno“ izjavila je Ana Škegro.

Nakon otvorenja Azra Svedružić je održala performans u staklarniku muzeja naziva ‘Skoro prirodno’ u suradnji sa slijepom studenticom Kristinom Krsnik u ulozi naratorice.

Izložba se može vidjeti od 12.04.2022. do 30.04.2022. u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, MSU galerija, prizemlje.
Kustosica izložbe: Ana Škegro
Postav izložbe: Demirel Pašalić, Azra Svedružić, Ana Škegro

“Kroz nekoliko kompozicija, eksperimentalno dokumentarni film i veliki fotografski opus vodimo vas kroz putovanje pejzažem i ponovno postavljamo pitanje kako gledamo, što vidimo, vidimo li? Ta pitanja postaju glasnija kako se projekt Slušaj šume! razvija, i ulazimo u fazu kada uz strastvene i autentične suradnike koji nam se pridružuju možemo reći da zasađena klica postaje sadnica, a klijalište rasadnik. Polje umjetnosti širimo prema znanosti i aktivizmu, i iako možda još ne možemo mijenjati svijet sada znamo da možemo mijenjati svijest.” Azra Svedružić